2011. május 5., csütörtök

Hauswirth Magda: Művészek a rajzlapon

A hazai és nemzetközi művészvilág legjavát megrajzolta Hauswirth Magda (1903-1999) grafikus, színházi magazinokban, vicclapokban, rejtvényújságokban, könyvekben jelentek meg karikatúrái, róla azonban keveset tudunk – önéletrajza eddig kéziratban maradt.
Gyermekkorában egy kávéház teraszán érdekes arcot pillantott meg. Máris lerajzolta, majd megmutatta a modellnek, aki aláírásával elismerését fejezte ki a rögtönzött portré iránt. Ady Endre volt. Hauswirth Magda a város egyik legkeresettebb díszítő-festő műhelyében dolgozott, apja, a cég tulajdonosa, Hauswirth Ödön mellett. Az Iparművészeti Főiskolán ugyancsak díszítő-festő szakon tanult, majd Jaschik Álmos szabadiskolájában képeztette magát, ingyen, mivel közben a textil-szakosokat tanította szabás-varrásra.
Segédtördelőként került a Színházi Élethez, ahol hamar felfigyeltek páratlan rajzkészségére. Egyik felfedezője Grätzer József, Karinthy Frigyes titkára volt (abból élt, hogy Karinthytól elkérte az írónak az elszakított országrészeken megjelenő kötetei után járó jogdíjat), aki Hauswirth Magdát bízta meg Sicc című, örökbecsű humoros rejtvénykönyvének illusztrálásával. A lap nem tudott mással fizetni, csak heti egy színházi páhollyal. A szerkesztőségben ismerte meg az újságíró Pán Imrét, akihez kilenc kérő kikosarazása után feleségül ment. Mikor Pán önállósult, és 1937-ben megalapította Sztár című filmmagazinját, felesége követte, és együtt nyitották a lap Andrássy úti üzletét, a filmrajongók üzletét. A filmmel kapcsolatos könyveket, újságokat tartottak, színész-képeslapokat nyomtattak, melyeket dedikálva küldtek szét a rajongóknak. Mikor Pán Imrét munkaszolgálatra vitték, Hauswirth Magda egyedül vezette tovább az üzletet.


A világháború után Pán testvérével, Mezei Árpáddal és az orvos-professzor Gegesi Kiss Pállal megalapította az Európai Iskola művészkört, az Andrássy úti üzlet pedig Művészbolt néven metszetbolttá és kiállító-teremmé alakult át. Bár szombat esténként Amerikai úti házukban Bálint Endre, Anna Margit, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás vendégeskedett, Hauswirth Magda a Pesti Izé és Fűrész című vicclapok karikatúristájaként dolgozott. Erről a férj művészbarátai annyira nem tudtak semmit, hogy mikor Hauswirth egy karikakúra-kiállításon összefutott Gyarmathy Tihamérral, a festő megkérdezte: „Magát az ilyesmi érdekli?” Erre Hauswirth rámutatott az egész falat betöltő munkáira. Az ő barátja Várnai György és Réber László volt, a gyógypedagógus Pető András, vagy Rátonyi Róbert, akinek könyveit is illusztrálta.
A Pesti Izé és a Fűrész a diktatúra áldozatává vált, Hauswirth Magdát az 50-es években az IBUSZ foglalkoztatta, plakátokat, propaganda-anyagokat, útikönyv-illusztrációkat készített. 1956 nyarán Gál György főszerkesztő felkereste, hogy hamarosan útjára indul egy rejtvényújság, számítana a karikatúrista közreműködésére. Hauswirth októberben elutazott Sárospatakra, hogy a szakszervezeti üdülőben felkészülhessen az új feladatra. Közben kitört a forradalom, az üdülőben a zongoraművész Bächer Mihállyal és Kadosa Pállal hallgatták a rádió adásait. A „nyaralás” egy kicsit elhúzódott, mert hetekig nem jutottak fel Pestre. (Pán Imre hamarosan Párizsba utazott és nem tért többet vissza.)A Füles végül 1957 februárjában elindult, Hauswirth Magda pedig 34 éven át rajzolt, főleg művész-portrékat, karikatúrákat a lap számára.
A magyar színházi élet legjava mellett rajzolta Hacsaturjánt, Joseph Kozmát. Életrajzában leírja, hogyan mesélt három gyerekéről Gilbert Becaud, amikor modellt ült neki. Richtert zongorázás közben rajzolta, Devecseri Gábort betegágyán, mellette ült barátja, Robert Graves, akiről több portrét is készített. Scheiber Hugóval, a család barátjával kölcsönösen többször lerajzolták egymást. Modellje volt az emigrációból hazatérő Lengyel Menyhért, a Hacsek és Sajó szerzője, Vadnai László és Páger Antal. Csortost és Kabost filmfelvétel közben rajzolta le, Gábor Miklóst és Tolnayt a Nem félünk a farkastól előadás szünetében. Akiket a lakásukon keresett fel, mindenkitől kapott legalább egy kávét. Kivéve Honthy Hannától. Latinovits-csal meggyűjt a baja. „Szép ember. Mondtam neki, azért nem sikerül, mert olyan szabályos. Csak kívülről, felelte. Belülről nem.”

Nincsenek megjegyzések: