2008. május 19., hétfő

Ki vette, ki adta el? Titok?

Roman Abramovics londoni orosz oligarcha, nem mellesleg a Chelsea tulajdonosa, jól bevásárolt. Pár nap leforgása alatt megvette Francis Bacon Triptichonját 86 millió dollárért és Lucian Freud fekvő aktját 33,6 millióért. A Triptichon beadója a legdrágább bordeaux-i bor termelője/tulajdonosa, a Chateau Petrus volt. A tavalyi rekorder Rothko 72 millióért a katari királynál landolt.

Magyarországon mérhetetlen szemtelenség tudni, megkérdezni, beszélni arról, hogy a legdrágább tételeket ki vette meg és ki adta el. Külföldön mérhetetlen szemtelenség ezt letagadni. Egyszerűen hiteltelen az az adásvétel, ahol ködbe vesznek a szereplők. Eladhatatlan a kép, ha nincs feltárva a múltja, a vevő pedig büszke, hogy ezt a kincset ő szerezte meg a többiek elől.
Miután mindent és mindenkit rejtegetnek, ezért lepnek el minket a pletykák, hogy mi és mennyiért nem kelt el, a beadó nem is akarta eladni, a telefonos licit során pedig senki nem volt a telefon másik végén. Az érintett aukciós ház természetesen azonnal cáfol: nem az adta be, nem az vette és igenis elkelt.

A sok titok mögött a végén még azt gondolhatjuk, hogy tényleg csak színjáték az egész.

Nincsenek megjegyzések: